Reklama
 
Blog | Pavel Filka

Vědecké studie, které hýbou Bílým domem: ŽENY JSOU LEPŠÍMI DIPLOMATY NEŽ MUŽI

Američtí komentátoři událostí v Bílém domě jsou žurnalisty, kteří úspěšně prošli mnoha síty, než se dostali na ty lákavé židle v tiskovém středisku prezidenta USA. Hodně toho znají, a proto je zajímavé, jaký názor mají na témata, která se objevují na pozadí událostí hlavních.  

Jedním z těch současných hlavních témat je obsazení postu ministra zahraničí, pokud se Hillary Clintonová rozhodne odejít. Ta vedlejší otázka, o které komentátoři diskutují, je ta z nadpisu: jsou ženy lepšími diplomaty než muži? Kladná odpověď má mnoho zastánců. Ukazuje to totiž nedávná americká historie.

 

   Šéfem Státního departmentu, jak se americké ministerstvo zahraničí oficiálně jmenuje, byli od jeho vzniku v roce 1790 po dobu 207 let výhradně muži. Jmenováním Madeleine Korbel Albright(ové) se něco změnilo: z následujících 15ti let vládly State Departmentu po dobu 11ti let následující tři ženy.            

            Condoleezza Rice i mnoho Američanů je přesvědčeno, že válka v Iráku i v Afghanistánu byla oprávněná, i když v Iráku nebyly nalezeny zbraně hromadného ničení.

            Hillary Clintonová prohrála prezidentské primárky proti Obamovi proto, že hájila oprávněnost obou válek, zatímco Obama byl proti nim. V úřadu pak ale usilovně pracovala na jejich ukončení. Všichni uznávají její neobyčejnou loyalitu k rozhodnutím prezidenta a vlády, i když předtím někdy měla jiný názor, a také její mimořádné diplomatické schopnosti politiku vlády prosazovat. V kuloárech Bílého domu je považována za velice úspěšnou a neúnavnou šéfku diplomacie, proslýchá se však, že je neobyčejně vyčerpána a že chce odstoupit.  Jako o její možné nástupkyni se mluví o další ženě, současné americké velvyslankyni tmavé pleti u OSN Susan Rice (shoda příjmení je náhodná). Proti jejímu jmenování však mají námitky tři členové senátní komise v čele s McCainem

Reklama

            Madeleine Albrightová, naše úspěšná krajanka, se zapsala do historie tím, že prosadila použití všech prostředků včetně bombardování strategických cílů, aby v bývalé Jugoslávii zastavila šílené etnické vraždění a plánovité znásilňování, používané jako cílená zbraň v etnických válkách, proti kterému se dosud žádný významný politik nedokázal tvrdě postavit.  

            Výrazné úspěchy žen v americké diplomacii přiměly vědecké týmy, aby se otázkou úspěchu žen v diplomacii systematicky zabývaly. Studie Christophera Berryho zveřejněná v minulém roce v časopise „American Journal of Political Science“ dospěla k závěru, že ženy v politice jsou přesvědčivějšími a respektovanějšími, než jejich mužští kolegové. Důvody jsou jednak obecné, jako nutnost prosadit se v mužské konkurenci a pracovat tvrději než muži, aby se tam udržely, jednak to jsou osobní vlastnosti odlišné od mužů a velice důležité v diplomacii. Těmi je mimo jiné dobrá intuice a vůle důkladně a pečlivě se připravit na každé diplomatické jednání. To ostatně není rozhodující jenom v diplomacii: na vysoké úrovni v podnikání a obchodě se mužům častěji stává, že jim něco zabrání se důkladně připravit, a ve sporu pak prohrají.

            V jednom letošním vydání časopisu „Harvard Business Review“ zveřejnili Jack Zenger a Joseph Folkman výsledky svých analýz řady amerických společností o tom, že ženské vrcholné manažerky jsou nyní více respektovány, než jejich mužské protějšky. Podřízení jim více věří, protože dělají méně chyb, a pokud nějakou udělají, rychle se snaží věc napravit. Uznání chyby zjednává respekt.  

            Madeleine Albrightová v rozhovoru s reportérkou v Bílém domě Annou McFeatters celé téma úspěšnosti žen trochu zlehčila:

            „Nemyslete si ale, že by svět byl lepší, kdyby ho řídily jen ženy. Vzpomeňte si na svá léta na střední škole.“