Reklama
 
Blog | Pavel Filka

Centrální bankéři se mýlí

Naši centrální bankéři jsou jistě vrcholnými odborníky ve finanční teorii, ale jsou věci, o kterých tvrdí nesmysly, protože, stejně jako tvůrci naší kuponové privatizace,  nemají valného ponětí o tom, jak funguje reálná tvorba skutečných hodnot v podnicích, laboratořích, továrnách a na polích. Při svém současném zdůvodňování devalvace koruny se mýlí nejméně ve dvou podstatných  otázkách, a to je v principu podpory exportu hmotného zboží a v hodnocení inflace/deflace spotřebitelem.

Omyl bankéřů v jejich záměru podpořit český export znehodnocením koruny spočívá v tom, že neznají skutečný stav české výrobní sféry. A ten, bohužel, se ve většině firem (čest výjimkám!) vyznačuje nízkou produktivitou, špatnou organizací práce,  a bohužel též velkým procentem diletantů ve všech úrovních pyramídy řízení. Současná situace na trzích, která vyžaduje kvalitní výrobky za málo peněz, je tím jediným správným motorem, který popohání majitele, manažery i zaměstnance firem k   chytřejší a lepší práci. Bankéři ČNB je nyní o ten motor připravili, a problém produktivity zametli pod koberec.

Ten diletantismus je totiž prorostlý celým státem, státní správu, politiku a ČNB nevyjímaje. Podle jednoho publikovaného odhadu je v hospodářských a politických sférách našeho státu kolem 27 procent diletantů nebo lidí, kteří na svou funkci nestačí a nepřiznají si to, a ti bohužel mají snahu obsazovat lépe placená, čili vyšší místa v té pyramídě. Taková malá továrna nebo úřad o 130 lidech v pěti úrovních řízení (dělníci/úředníci, mistři, vedoucí odd., odborní ředitelé, šéf) má ve své struktuře rozptýleno 35 lidí, kteří jsou překážkou. Když si to hierarchické schéma nakreslíte, zjistíte, že neexistuje žádné spojení mezi lidmi ze základny a šéfem, v kterém by nestála aspoň jedna překážka. Co s tím? Jediná cesta je projít tvrdou konkurencí. Odstranění konkurence měnovými kotrmelci je cestou do pekel.

Druhý omyl bankéřů ČNB je jejich způsob měření inflace nebo deflace. Podle nich za uplynulý rok ceny zboží prakticky nevzrostly. Byli jste za rok aspoň párkrát v nějakém obchodě? Byli jste v restauraci? Kolik vás stál guláš nebo svíčková? V restauraci Colosseum v pražských Strašnicích byla vloni voda z kohoutku zadarmo, dnes stojí půllitr 50 Kč (naštěstí Plzeň jen 45). 

Reklama

To bankéřské kouzlo spočívá v tom, že  pro výpočet inflace odečtou ze skutečných tržních cen nárůst DPH a podobné cenové nárůsty, a pak se diví, proč neroste spotřeba, když ceny zůstávají stejné nebo dokonce (zdánlivě) klesají. Kdyby se ČNB dohodla s vládou a snížilo se to hloupě zvýšené DPH, rázem by spotřeba vzrostla, BYLO BY PO PROBLÉMU a nebylo by třeba znehodnocovat korunu a okrádat občany o část jejich úspor.