Reklama
 
Blog | Pavel Filka

Nepodvádí bankovní rada ČNB občany?

     Pokud ano, na čí příkaz? 

     Dnes se opět objevila v mediích zpráva, že ČNB hodlá údajně intervenovat na finančních trzích, aby oslabila kurs české koruny. Někteří představitelé bankovní rady, kteří si říkají "ekonomové", se rovněž nechali nedávno slyšet, že možnost oslabení kursu místní měny v zemích které nemají Euro, ja nástrojem pro zvýšení konkurenceschopnosti dané země. To je hrubá a škodlivá nepravda, a její následky bývají drahé a dosud vždy jen krátkodobé.

   Slovo „ekonomie“ znamená umění, jak hospodařit, možná i trochu vědy. Jak je z výše uvedeného patrno, někteří ekonomové, kteří sice umějí řešit diferenciální rovnice, neumějí bohužel hospodařit. 

   Konkurenceschopnost určitého zboží je totiž vlastnost, kterou nelze zlepšit pomocí teorií ekonomických , ale pouze a jedině  použitím vědy a ideí v oblasti technologie výroby daného zboží, jednoduše tedy zlepšením kvality a snížením nákladů při výrobě zboží, ať to už jsou lokomotívy, pšenice nebo intelektuální hodnoty. Říká se tomu racionalizace a zvyšování kvality výrobků. Touto cestou šly ty země EU, které na zavedení Eura vydělaly.

   Pro příklad nemusíme chodit daleko. Např. Rakousko zaostávalo v roce 1990 za Německem o zhruba 10%. Před přijetím eura provedlo něco, čemu říkali „brutální racionalizace“. Ta spočívala v několika krocích. První, už osm let před přijetím eura byl ten, že majitelé podniků si nechali prověřit svoje manažery, zda jsou na špici, a ty méně úspěšné vyměnili. Druhý krok provedli už ti lepší manažeři: analyzovali svoje výrobní operace a odkrývali chyby a zbytečné rezervy. Hodnotili práci svých podřízených stejně jako svých výrobních zařízení. Mezi jiným posílali své mistry tam, kde se mohli něco nového naučit a rozšířit si znalosti. Atakdále atakdále. Po pěti letech mohli přestat dotovat zaostávající obory, a přijetím eura neutrpěli žádný šok. Dnes tam je produktivita i platy vyšší o 10 % než v Německu. 

Reklama

  Nám, České republice, nezbývá nic jiného, než tuto úspěšnou metodu zopakovat. Bohaté země někdy usnou na vavřínech, a to nám poskytuje šanci. Žádná intervence ČNB ke snížení kurzu koruny (a tedy k okradení spořivých občanů) produktivitu trvale nezvedne.

   U nás to bude mít jistá úskalí. Řada významných a úspěšných firem má zahraniční vlastníky. Někteří se chovají prozíravě, někteří nikoliv. Někde není český management příliš kvalitní, ale vlastník někde daleko to nevidí. Jsou i opačné případy. Jedna  velmi úspěšná pražská firma s českým managementem má vlastníky ve Francii, a jak to tam už někdy bývá, je s nimi těžká řeč, dokud firma vydělává. Až vydělávat přestane, bude na všechno pozdě. 

   Vážení ekonomové, ať už v České národní bance nebo ve vysoké politice, podívejte se někdy, jak se v těch úspěšných zemích vyrábí a vynalézá. Není to složité, nemusíte tam v rámci státní návštěvy, zařídí vám to i některá tamější cestovní kancelář.